Click for English language

Recepti

Univerzalni uporabnosti Gi-ja lahko meje postavi le vaša domišljija.

Gi je kulinarično zlato, ki ga poznajo od pamtiveka.

 

gi_slaščice

Jajčka na gheeju, ocvrte ali pečene marele in ostale gobe, bučke, palačinke pečene na giju, ghee v testu za mafine, ghee pomešan s semeni, ali pa kar samega na dober kruh, ...

 

1. Tri čudovite ajurvedske juhe.


1.2 Bučno-jabolčni kari

Potrebujete: ingver, pol čebule, 1 strok česna, ½ hokaido buče, 1 jabolko, 3 šampinjone, pol bučke, pol žlice ghee masla, pol žličke gorčičnega semena, 10 karijevih lističev, ščepec cimet, pol žličke karija v prahu, sol, poper

Priprava: Ingver, jabolko in zelenjavo drobno narežite. Segrejte maslo in skupaj z gorčičnim semenom pražite. Dodajte karijeve lističe, cimet in kari v prahu. Nato v vsem tem prepražite ingver, čebulo in česen. Dodajte jabolko in bučko, zmiksajte in postrezite.

 

2.2 Brokolijeva juha

Potrebujete: 1 žlico ghee masla, ščepec asadoetide, ½ žlice kurkume, 1/2 žlice koriandra, nariban ingver, 1 brokoli, zelenjavni fond, poper, mandljeve lističe.

Priprava: Segrejte ghee maslo in na njem prepražite začimbe in ingver. Brokoli operite, natrgajte in dušite. Dodajte zelenjavni jušni fond in kuhajte do konca in okrasite z mandljevimi lističi.

 

1.3 Korenje z ingverjem

Potrebujete: 4 veliki korenčki, ½ zelene, ingver, 1 žlico ghee masla, ½ žličke gorčičnih semen, ½ žličke koromačevih semen, ½ žličke kardamoma, ¼ žličke cimeta, ½ žličke kurkume, ½ žličke ingverja v prahu, sol, koriander

Priprava: Zelenjavo olupite in narežite. Ingver drobno nasekljajte. Segrejte ghee maslo, dodajte gorčična semena, nato začimbe in ingver. Popražite, dodajte zelenjavo in vodo ter dušite. Solite in dodajte koriander.

 

Uporaba kuhanega masla je med Chefi kuhinj največkrat zamolčana skrivnost.

 

2. VEGETERIJANSKI OCVIRKI oz. ZABELA.

Olupljena jedrca orehov nalomimo v nekaj manjše delce, nato pa jih stresemo v ponvo, na kateri je že segreta za polno žlico količina ghija. Pražimo jih toliko časa, da začno rumeneti in malo rjaveti, če zamenjajo vonj oz. se kaj pokadi pa je že skrajni čas, da jih ostavimo. Ves čas jih skrbno mešamo. Trajanje odvisno od moči ognja, od 2-3 min. Posolimo jih z kvalitetno soljo in še dodatno zdruckamo po želji. Po mili volji lahko že pečenim dodajate pražena semena, avokado, druga olja in začimbe. Praktično pa je zabela oz. vegeterijaski ocvirki že narejeni in pašejo vsepovsod.

 

3. ČHAUNK.

Ghi se najpogosteje uporablja kot tako imenovani ČHAUNK. Dobimo ga tako, da v majhni količini ghija prepražimo ingver, čili in cela semena začimb, dokler ne spustijo prijetne arome. Takšno mešanico lahko dodamo bodisi na začetku bodisi na koncu kuhanja. Možne arome in kombinacije so brezmejne.

 

4. KAČORIJI

Da bi ilustriral vsestransko uporabo ghija, vam bom opisal eno od klasičnih jedi. To so kačoriji, Šrila Prabhupadova priljubljena jed. Pri pripravi uporabljamo ghi na več načinov. Lahko ga primešamo v testu, ki je zato rahlo in hrustavo. V ghiju lahko prepražimo začimbe, dušimo zelenjavo in nazadnje v njem ocvremo še kačorije.

 

Nadev:

2-3 žličke ghija

1-2 kosa svežega ali suhega čilija

Ingver (sveži ali v prahu)

¼ žličke asefatide

1 žlička listov curryja

8 žličk kokosa

¼ žličke garam masale

1/8 žličke mletega popra

1 žlička limoninega soka

Peteršilj po želji

1/3 žličke soli

2 dcl svežega ali zmrznjenega graha

1-1,5 dcl skuhanega in olupljenega krompirja

 

Raztopimo ghi in ko se segreje, dodamo čili in ingver. Čili dodamo po okusu. Suhi ingver (ingver v prahu) ima močnejši okus od svežega, zato ga ni treba dolgo pražiti; tukaj bodite previdni. Zmesi dodamo asefatido, liste curryja in kokos. To nekaj sekund pražimo (odvisno od velikosti ognja). Dodamo grah in kuhamo, dokler se vse skupaj ne zmehča. Po potrebi dodamo malo vode. Ko je grah skuhan, dodamo ostale sestavine (začimbe, limonin sok) in zmečkan krompir. Zmes ohladimo in naš nadev je narejen.

 

 

Na kuhanem maslu popečemo bučke ali gobe in presenečenju burbončic ni konca.

 

Testo:

5 dcl čapati moke

0,6 dcl ghija

1-1,5 dcl kropa

1 žlička (5 ml) soli

 

Za testo potrebujemo čapati moko, ki je zelo podobna fino mleti graham moki. Če je nimate, lahko zmešate graham in integralno moko z moko tipa 850 (črno moko). Moko in ghi dobro premešamo (zmes mora biti brez grudic) in posolimo. Prilijemo vročo vodo oz. krop in dobro premesimo. (Količina vode je odvisna od tipa moke.) Če je teto lepljivo, dodajamo moko. Biti mora mehko kot za kruh. Tako narejeno testo je pripravljeno za nadaljnjo pripravo. S to količino lahko dobimo od 10 do 15 kačorijev, odvisno od velikosti, ki jo želite.

 

Testo in nadev razdelimo ter z rokami sploščimo kroglice testa, V tako pogačico damo kepico nadeva in oblikujemo kroglico (glej sliko). Odvečno testo na vrhu odtrgamo. Kačorije malo sploščimo. Površna le-teh mora biti gladka, sicer počijo.

 

Sedaj lahko pričnemo s cvrtjem. Ghi malo segrejemo. Pri praženju moramo biti zelo previdni, da ghi ni prehladen, ker lahko kačoriji počijo oziroma prevroč, da testo znotraj ne ostane surovo. Temperatura praženja je lahko na začetku 150 stopinj, kasneje pa jo zmanjšamo na 120 stopinj. Kačoriji v ghiju potonejo na dno in tam ostanejo prvih 10-15 minut (odvisno od ognja). Ko splavajo na površje jih zelo previdno obrnemo in počasi cvremo, dokler en dobijo nežno rjave barve. Cvrtje traja okoli 30 minut. Naši kačoriji so tako nared.

 

To je ena od neštetih variant pripravljanja kačorijev. Izbral sem jo zato, ker so sestavine lahko dostopne in je priprava enostavnejša. Nikar ne obupajte, če vam kačoriji prvič ne uspejo. Z njimi je potrebno veliko potrpežljivosti in jih večkrat poskusiti pripraviti. Serviramo jih lahko k različnim čatnijem in omakam.

 

Količina masla

(kg) Količina ghija

(dcl) Čas priprave

(h)

0,5 4 – 4,5 1

2 8,5 - 9 1,5

5 22,5 3

(Vir: http://www.harekrisna.net/index.php?S=1&Article=314)


Ghee_zlato.

Kje lahko kupim Ghee?

 

Ghi je v kulinariki pravo zlato – odličen je za pripravo in kuhanje vseh jedi.

• odličen za pečenje in cvrtje, saj poglobi in razširi okus pripravljane jedi,

• v priloge kot so mlinci, riž, pire krompir, testenine,

• za praženje začimb,

• gi namažemo na kruh samostojno ali ob marmelado, z različnimi namazi, z medom vendar zmerno, ustvarimo lasten namaz

• na sobni temperaturi se ob pravilni hrambi ne kvari,

• višja točka dimljenja kot mnoga olja (120-190 C*),

• pri kuhanju ga lahko uporabite večkrat,

• dodatek k že pripravljenim gotovim jedem, prilogam, juham in omakam,

• kot esenca mleka kakovostno nadomesti vse ostale mlečne izdelke,

• odličen kot osnova za izdelavo krem, sijajno vpija lastnosti rož in zeli,

• pomešan s toplim mlekom in začimbami sestavlja odličen napitek za umiritev in izboljšanje prebave,

• z njim pripravljamo odlične sladice,

• kapljico 3x na teden v oči,

• za oljenke saj kot plamen čisti in uravnoveša prostor kot tudi telo skozi oči,

• ob pravilnem hranjenju je gi brez roka trajanja, z leti pa vedno boljši.

bio_ikc_pokoncen_40x70mm.jpg - 269.83 Kb

Ghee sezam

Gi s sezamom

Veliki Ghee

Veliki gi

Mali Ghee

mali gi

ghee delamo že od 2000 leta

Kruh + gi + marmelada = mmmm..!