Click for English language

Lastnosti Ghi masla

 

Ghee je alkimija.

 

Ghee vsebuje vitamine A in vitamin D, ki je kot Sonce, ter E in K vitamina. Ajurveda brez Ghee-ja izgubi steber svoje terapije oz. adut te drevne medicine.

Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije, izvaja pa se tudi v drugih delih sveta kot oblika komplementarne in alternativne medicine zdravilstva. Beseda Ayurveda je v sanskrtu sestavljena iz besede »āyus«, kar pomeni »življenje« in »veda«, kar pomeni »znanje« ali »znanost«. Ajurveda ali v prevodu 'znanje o življenju' pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo. To pomeni, da človeka obravnava celostno, ga uči kako živeti v harmoniji z naravo in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje. (vir; Wikipedia)

 

Naj omenimo, da Ghee ne vsebuje kazeina, ki je glavna beljakovina v mleku prežvekovalcev in je težko prebavljiv, ravno tako pa nas na nek način naredi odvisne. Npr. siri, ki so bogati s kazeinom, so zelo mamljivi in nepogrešljivi za mnoge ljudi (to naj bi bil po mnenju mnogih strokovnjakov tudi vzrok dodatne privlačnoti Pizze).

 

Gi z lahkoto prodre skozi celične membrane, zato povečuje učinkovitost v njem raztopljenih začimb in zelišč (jih veže nase) ter pomaga pri absorpciji ne le vitaminov in mineralov, temveč tudi fitonutrientov (nevitaminske, nemineralne komponente živil, ki imajo pomembne lastnosti za optimalno počutje. Na tisoče jih je v hrani, ki jo uživamo vsak dan).

Prodornost Ghee-ja je odvisna predvsem od načina in priprave-kuh, kot tudi od tega, iz kakšne surovine ga ustvarjamo. Pri dolgi kuhi naprimer, molekurna struktura samega Ghee-ja/masla postaja veliko bolj delikatna in s tem lažje vstopa skozi celične membrane. Dolga kuha na ognju omogoči Zlatemu Ghee-ju, da na njem zori in se polni z yang principom energije, to je način sončeve narave, saj je ogenj yang element, ki je s strani sonca prek žarkov le uskladiščen v zemljo na različne načine.

 

Ghee iz telesa zelo učinkovito potegne toksine, zato je nepogrešljiv pri pančakarmi, ajurvedskem večdnevnem prečiščevalnem postopku. Nepogrešljiv je tudi pri vseh tistih, ki izvajajo telesne ali pa energetske vaje, saj izjemno podmazuje sklepe in ob tem krepi prožnost telesa. Mnogi se z njim premažejo od konic las pa vse do pet na nogah. (Koža je največji telesni organ, ki maslo Ghee s pridom izkoristi in ga skoraj v popolnosti vpije.)

 

 

Kuhano maslo je dovzetno za sprejem esenc rož.

 

V davnih časih je bil znan kot edino pravo mazilno sredstvo. Pripravili so ga tako, da so v zgretem Ghee-ju dlje časa namakali različne zeli in rože, nato pa precedili in premazali celo telo. Koža ima izjemne vpojne sposobnosti, tako so eterične, energetske kot tudi alkaloidne snovi namočene v maslo v le okoli 30 minutah celostno vstopile v telo človeka in ga, odvisno od mešanic, tudi ob pravilnem vodenju, pripeljale do transformacij ter različnih stanj in spoznanj. »Ahila« naj bi mama mazilila z Ghee-jem.

 

Ghee je idealna maščoba za cvrtje, saj je njegova točka dimljenja (kjer se molekule začno razgrajevati) visoka, tudi do 250 °C (482 ° F), kar je precej nad značilno temperaturo pečenja, ki je približno 180 - 200 ° C (392 ° F) in tako nad stopnjo dimljenja večine rastlinskih olj.

 

Pomembno je izbrati pravilne oz. kvalitetne nasičene maščobe (gi vsebuje oboje, tudi nenasičene maščobe), kot jih npr. nosi Zlati Ghee.

Nasvet: izogibajmo se hidrogeniziranim in visoko predelanim oljem in margarinam, ti so skriti vzrok nepotrebnostim. Nasičene maščobe so sestavni gradnik naravnega počutja, ki ga nosijo tisočletja, le poglejmo jedilnike rodov oz. generacij pred nami.

 

Ghee je možno uživati kadarkoli in v zelo različnih oblikah; kot maslo, olje, v namazu, kot osnova za kremo in podobno.  Najbolj storilen, kot pravi priporočilo ayurvedskega zdravnika, pa je na tešče, recimo 1 do 2 čajni žlički zjutraj. To je klasika tibetanske kulture dolgoživosti, saj je pri njih vsakdanje, da se kar v topel čaj umeša žličko ali dve kuhanega masla. Poleg tega pa v tem primeru Ghee kot maščoba nase veže substance čaja, ki jih sluznica tankega črevesa lahko potegne do krvi in s tem razpošlje po telesu (od tukaj tudi izvira navada, zakaj nam ob zelenem in podobnih čajih poleg postrežejo maslen piškot).

 

Zanimivo je, da se ghee velikokrat smatra kot eksotična sestavina iz vzhoda, pravzaprav pa se pri nas koristi iz davnine, pod enostavnim izrazom "maslo". "Puter" je bil v bistvu današnje maslo, ki ga zavitega v plastificiran papir kupujemo v trgovinah pod imenom surovo maslo.

 

Vroča ponev, Ghee, narezana goba, solimo na krožniku.

 

Ghee oz. v pravi slovanščini »maslo«  je  »destilat mleka«.

 

Naravni Ghee (iz pravih surovin) je antioksidant in vsebuje lipoprotein visoke gostote ali HDL (high density lipoprotein), ki ga imenujemo tudi "dobri" holesterol.Ta prenaša LDL ali slabi holesterol iz tkiv in arterij v jetra, ki ga odstranijo iz telesa v obliki žolča. Višja raven HDL holesterola v krvi preprečuje izpostavljenost srčnožilnim in koronarnim dogodkom (zavira nastajanje oblog holesterola v žilnih stenah). Dober holesterol pa je tudi gradnik naših hormonov (kortizol, serotonin, histamin, melatonin, itn.), ki jih izločajo v kri različne zelo pomembne žleze z notranjim izločanje in od katerih je odvisno celostno počutje tako na fizični kot energetski ravni.

Nasprotno pa je z LDL (low density lipoprotein), imenovanem tudi "slabi" holesterol, ki ga v naravnem Ghee-ju ni, ga pa najdemo v polnomastnih mlečnih izdelkih, rumenjakih, mesu, klasičnem maslu, loju, margarinah, raznih namazih z olji in maščobami, ipd. Ti  pospešujejo proces ateroskleroze, ki je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek srčne in možganske kapi, ipd.

Višina ravni "dobrega holesterola" je odvisna od življenskega okolja krav in njih krme.

 

Ghi ne vsebuje laktoze (sladkor), zato je primeren tudi za ljudi, ki ne prenesejo mlečnih izdelkov. Osebam, ki bi lahko bile, "poudarjeno izjemno in zelo občutljive tudi na količine kot je promil laktoze" na določeno količino ghija, jemanje gheeja iz naše skrbi do vašega počutja in sigurnosti vseeno odsvetujemo.

 

 

»Maslo Ghee obuja naravno vitalnost telesa«.

 

1.) Rezultati popolne bakteriološke analize, dokazujejo čistočo "Zlatega Ghee-ja", ter tako obstojnost na dolgi rok.

Rezultati analize oz. poročila o preizkušanju izdelka Zlati Ghee izražajo sledeče:

Povprečna hranilna vrednost za 100g:
energijska vrednost 3700kj/900kcal
beljakovine 0.0g
ogljikovi hidrati 0.0g
laktoza 0.01g
maščobe 100g
od teh nasičene maščobne kisline 71.14%
maslena kislina 4%
lavrinska kislina 3.24%
palmitinska kislina 33.88%
stearinska kislina 9.63%
(analizo je opravil  Inštitut za higieno živil in bromatologijo/Veterinarska fakulteta/Univerza v Ljubljani)

2.) Rezultati analize oz. poročila o preizkušanju izdelka "SeGhee namaz s sezamom izražajo sledeče:

Povprečna hranilna vrednost za 100g:
energijska vrednost 3215kj/781kcal
beljakovine 10.60g
ogljikovi hidrati 0.3g
laktoza 0.02g
maščobe 80.1g
od teh nasičene maščobne kisline 62.18%
vlaknine 8.3g
natrij 0.3g
kalcij 0.27g
maslena kislina 4.54%
lavrinska kislina 3.19%
palmitinska kislina 27.17%
stearinska kislina 6.67%
(analizo je opravil Inštitut za higieno živil in bromatologijo/Veterinarska fakulteta/Univerza v Ljubljani)

 

 

Ghee poglobi in razširi okus.


 

Ghi je izmed vseh maščob najboljši prenašalec okusov, tako že majhna količina izboljša jed, poglobi okus in ustvari prefinjeno aromo in polnost. Gi mnogi opišemo kot najbolj univerzalno olje na zemlji.

 

Vsestranska izjemna uporabnost Zlatega Ghee-ja:

• odličen za pečenje in cvrtje, saj poglobi in razširi okus pripravljane jedi,

• paše v priloge kot so mlinci, riž, pire krompir (mmm), testenine, itn.,

• čudovit za predpraženje začimb,

• gi namažemo na kruh samostojno ali z marmelado,  različnimi namazi, z medom ali pa ustvarimo kar lasten namaz (s semeni ipd),

• na sobni temperaturi se ob pravilni hrambi ne kvari,

• višja točka dimljenja kot mnoga olja,

• pri kuhanju ga lahko uporabite večkrat (vmes precedite),

• ghi dodamo k že pripravljenim gotovim jedem, prilogam, juham in omakam,

• kot esenca mleka kakovostno nadomesti vse ostale mlečne izdelke. 5g ghija vsebuje 45 kalorij, 0g proteinov, 0g ogljikovih hidratov, 0g vlaken,

• odličen je kot osnova za izdelavo krem, sijajno vpija in prenaša (medij) lastnosti rož in zeli,

• pomešan s toplim mlekom in začimbami sestavlja odličen napitek za umiritev in izboljšanje prebave,

• z njim pripravljamo odlične sladice, kruh in ostala testa (v testo ga ponavadi damo cca 30% manj kot bi dali surovega masla. Vpliva na krhkost, v preveliki meri nam bi to lahko postalo preveč drobljivo.),

• kapljica 3x na teden v oči revitalizira ogledalo duše,

• gi lahko uporabimo za oljenke, saj kot plamen čisti in uravnoveša prostor kot tudi telo skozi oči. S tem ko prižgemo plamen Ghee - esenca narave, ki jo je uspela zbrati krava, ta doživi skozi plamen in gorenje transformacijo in tako preide v bolj fino ter nevidno pojavo in se znajde v našem prostoru.

• ob pravilnem hranjenju je gi brez roka trajanja, z leti pa vedno boljši; po 50 letih skrbne hrambe naj bi zdravil vse bolezni sveta (zapisano v enem od stihov stare ayurvedske knjige). V indiji so poznani doktorji te medicine, ki imajo v svojih vitrinah pripravkov in zvarkov tudi do 300 let star ghi. Cene tako starega ghija so za pojme vsakdanjika astronomske.

. . .


in kaj pravi o Ghee-ju ajurveda.

bio_ikc_pokoncen_40x70mm.jpg - 269.83 Kb

Ghee sezam

Gi s sezamom

Veliki Ghee

Veliki gi

Mali Ghee

mali gi

ghee delamo že od 2000 leta

Kruh + gi + marmelada = mmmm..!