Uporaba Ghi masla
Julia Child has always said: ""With enough butter, anything is good."
Ghee ima na sobni temperaturi svetlo rumeno barvo, tekočega pa ga najdemo v zlati barvi. (kvaliteta kuhanih masel se lahko ocenjuje tudi po barvi.). Odvisno od temperature v kateri se nahaja, se z viskoznostjo primerja z domačim medom (tako približno se tudi obnaša), torej je dovolj mehak, da je lepo mazljiv, zlahka pa ga zajemamo tudi z žlico. Ghee pri nizkih temperaturah naravno kristalizira (kot med, spremeni tudi barvo vse do belih odtenkov) in se pri temperaturah nad 27 stopinj celzij znova prične utekočinjati pri samem vrhu kozarčka. Pri 36 stopinjah celzij pa postane tekoča že celotna vsebina kozarčka in s tem zlate barve kot olivno olje.
Pri jemanju iz kozarca skrbimo, da zato uporabljamo eno orodje ob obroku (čisto), sicer se lahko na sobni temperaturi ob pogoju vnašanja nečistoč oz. ostalih drobtin in " prepočasne uporabe" začne kvariti. (Vstop pare, vlage, nečiste žlice, prahu, velika nihanja temperature, ipd. vplivajo na obstojnost Ghi-ja izven hladilnika). Kozarček pravilno pripravljenega ter originalno zaprtega Ghee-ja je v temi in pri konstantni temperaturi obstojen skoraj v nedogled. 7
( Načrtujemo ustvariti "masleno klet" . Oblikovali bi jo na podoben način, kot po svetu ustvarjajo vinske butične kleti ali pa tiste s konjaki, siri ipd.)
Če želimo še bolje ohraniti "esenco narave", kot pri nas pravimo Zlatemu Ghee-ju, ga hranimo stran od raznih el. naprav.Tako ohranimo dodano vibracijo ter energijo naše skrbne priprave. V hladilniku se Ghee strdi podobno kot surovo maslo-puter. Najenostavnejša je hramba v omarici ali predalu, najsigurnejša pa v hladilniku, saj je tam praktično nepokvarljiv tudi ob nenehnem in manj skrbnem odpiranju ter jemanju vsebine.
(Svetujemo; če ghee uporabljate vsak dan ali vsaj vsak tretji dan, ga brez zadržkov hranite na sobni temperaturi).
Ghee tako ob pravilni uporabi ni potrebno hraniti v hladilniku, saj je na sobni temperaturi obstojen več mesecev ali več, ker ne vsebuje snovi, ki bi lahko postale žarke. Ker je Ghee naravni konzervans lahko z njim premažete sir in različna druga živila, ki v hladilniku rada reagirajo v plesnobo.
Gi z leti spreminja okus, barvo, strukturo, viskoznost, vonj in se ne kvari temveč zori.
Ghi je v kulinariki pravo zlato – odličen je za pripravo in kuhanje vseh vrst jedi.
- Ghee odlično nadomesti surovo maslo, kot tudi mnoga olja, je izjemno osvežilen za telo ter uporaben na sto in en način,
• Ghee je odličen za pečenje in cvrtje (do 240 stopin C), praženje ipd., saj poglobi in razširi okus pripravljane jedi,
• Ghee dodajte v priloge kot so mlinci, riž, pire krompir, testenine, ipd,
• Ghee je idealen za praženje začimb in zelenjave. Zelenjava enostavnega okusa kot so bučke, šampinjoni, malancan in podobne le popećite na Ghee-ju, stresite na krožnik in potem posolite. Presenečeni boste,
• Ghee namažemo na kruh samostojno ali ob marmelado, z različnimi namazi, z medom in še čim. Z njim lahko ustvarimo kar lasten in slasten namaz. Poizkusite, le stežka najdete boljši in uporabnejši medij ter konzervans za izdelovanje namazov kot je Ghee. (Pri nas trenutno že obstajajo: SeGhee (sezamov), ČeGhee (čemažev), TartuGhee (tartufov) in GarGhee (s česnom in peteršiljem). Razvijamo pa tudi MeGhee (z medom, orehi, ... :)
• Ghee se na sobni temperaturi ob pravilni hrambi ne kvari,
•ima višjo točko dimljenja kot mnoga olja (tudi do 250 C*),
• pri kuhanju ga lahko uporabite večkrat. Preizkušeno lahko jurčke, bučke in podobno po praženju samo precedite in ghee shranite za prihodnjič. Pri nas to ponovimo tudi do 4x,
•Ghee je odličen kot dodatek k že pripravljenim gotovim jedem, prilogam, juham in omakam,
• kot esenca mleka kakovostno nadomesti ostale mlečne izdelke. Še vedno pa vas spodbujamo k uporabi različnih kakovostnih olj, saj gre za informiranje telesa in krepitev na različnih delih ter nivojih,
• Ghee je odličen kot osnova za izdelavo krem, sijajno vpija lastnosti rož in zeli. Ghee je medij, ki ponese celostno esenco, kot tudi fizikalne lastnosti rož v kožo in do sluznice tankega črevesa ob oralnem uživanju, ki potem vse omenjeno transformira za učinkovit prenos s krvjo po celem telesu,
• Ghee pomešan s toplim mlekom in začimbami sestavlja odličen napitek za umiritev in izboljšanje prebave. Pred spanjem spijte poljuben čaj (melisa npr.), dodajte dve čajni žlički Ghee-ja, dve medu in premešajte,
• z njim pripravljamo odlične sladice, namesto surovega masla ga lahko dodamo v katerokoli testo (30 do 40% manj je razmerje, testo tudi naredi bolj krhko in voljno za dlje časa ;)
• kapljico stopljenega Ghee-ja si vsaj 1x tedensko kot lečo vstavimo v oči. Stopite ga da bo tekoč. Z blazinico prsta poberite kapljico, z drugo roko razširite veke in počakajte, da kapljica pade na oko. Oko zaprite in vrtite oči v vse smeri. Vaja za prehrano oči z Ghee-jem je primerna predvsem dve uri pred spanjem,
• Ghee je izjemno primeren za oljenke, saj kot plamen čisti in uravnoveša prostor, kot tudi telo skozi same oči. Več preberite na zavihku Ghee lampa,
• ob pravilnem hranjenju je Ghee brez roka trajanja, z leti manj prijetnega okusa vendar z mnogo več zdravilnimi lastnostmi.
Ghee oz. maslo je najbolj vsestransko in po uporabi univerzalno olje na zemlji.
Malo ghee-ja lahko obogati navadno kosilo. Če želite v hrani omejiti maščobe, poskusite na pečeno ali kuhano zelenjavo dodati malo ghija oz. jo popeči na giju. Nekaj kapljic ghija in sveže narezana zelišča dajo čudovit okus; dodamo jih lahko enostavnim, nezabeljenim zelenjavnim juham, rižu, testeninam ali kuhanim stročnicam.
Omejitev lahko široki uporabi Ghee-ja postavi le vaša domišljija.
Kot vsa olja je tudi ghi kaloričen, tako se uporablja v zmernih količinah. (Če je uporaba vsakodnevna, bi ta naj bila do 5-6 čajnih žličk dnevno).
RECEPTI in NAMIGI :
1.) Gobe pečene na Ghee-ju. Solimo jih šele na krožniku.
2.) Bučke pečene na Ghee-ju, 3 minute na vsako stran. Solimo na krožniku.
3.) Melancani pečeni na Ghee-ju, 5 minut na vsako stran. Solimo kruh, položimo nanj vroč malancan in čez tenko rezino sira, mogoče nekaj česna, ter ustvarimo sendvič.
4.) Jajca na oko pečena na Ghee-ju.
5.) Original "dunajski zrezek" je vedno pripravljen na Ghee-ju. O tem pišejo že stare Dunajske kuharske šole.
6.) Ghee v biskvitno testo, vendar 30% manj kot surovega. Testo je tako rahlo, mehko, voljno in dalj časa sveže.
7.) Ghee v namaz. Spražite sončnična semena, jih medtem tudi solite, rahlo ohlajena čimbolj zmeljete in počasi dodajate na sobni temperaturi ogreti ghee, ter ves čas mešate in si ustvarite teksturo po svoji želji. Dodajte še sušena zelišča. Poskusite tudi z ostalimi semeni (bučna, … )
8.) Ghee v zeliščni čaj. Nase veže sestavine zelišč in zeli ter jih kot medij prek tankega črevesa ponese po vsem telesu.
9.) Ribe pečene na Ghee-ju. Ribo premažite tudi od znotraj, dodajte nekaj nasekljanega česna in peteršilja.
10.) .... pri naslednjem namigu omejitev ni, postavi jo lahko le vaš um J