Click for English language

Ayurveda

 

Po ajurvedi je Ghee primeren za vse tipe ljudi, saj pomirja vse tri doše (vato,pittho in kapho). Predvsem pa krepi agni oz. prebavni ogenj.

 

Ghee je v uporabi na 1001 način.

 

V ajurvedi se priporoča uporaba ghee-ja tudi v kombinaciji z začimbami. Na njem prepražimo začimbe in mešanici dodamo druga živila ali pa jed skuhamo in na koncu primešamo na ghiju prepražena zelišča. Tako pripravljene zelenjavne jedi in jedi iz riža, stročnic, žitaric, ipd. so dragulji ajurvedske kuhinje in zdrave vegetarijanske, kot tudi ostale prehrane.

(Za vse tiste, ki  pripravljate ribe, mesne zrezke in podobno, je ghee zagotovo biser te priprave oz. kulinarično zlato. Le najdite pravega kuharja in znal vam bo povedati, da je original dunajski zrezek vedno cvrt na ghee-ju, drugače pač to ni pravi Viner šnicl :)

 

 

Nekja sušenega ognjiča namočimo v 60 stopinj ogreto kuhano maslo in večkrat podgrevamo, mešamo, precedimo in kremo precedimo v kozarčke.

 

Ajurvedska medicina

Ajurveda navaja mnogo pozitivnih učinkov na telo in um:


  • IZBOLJŠUJE ABSORBCIJO: Ghee je sestavni del ajurvedske medicine. Ker je Ghee v osnovi olje se zlahka veže z rastlinskimi hranljivimi snovmi, ki so topljive v maščobah in tako prodira v celične membrane, ki bazirajo na lipidih. Po različnih opazovanjih ghee povečuje učinkovitost nekaterih hranilnih snovi iz rastlin tako, da služi kot prenašalec aktivnih komponent v notranjost celic, kjer imajo le-te največji vpliv.

 

  • PREBAVA: po ajurvedi ghee pomaga pri uravnavanju viška želodčne kisline in vzdrževanju oz. uravnavanju naravne stabilnosti in viskoznosti sten želodca ter črevesja. Ob uživanju ghija bi naj ne bilo možno pridobiti kateregakoli danes širom znanega neuravnoteženega stanje prebavil.

 

  • LAJŠA OPEKLINE: Ravno tako kot aloe vera, Ghee zmanjšuje nastajanje žuljev in brazgotin, v kolikor se dovolj hitro nanese na površino opečene ali poškodovane kože. Staran Ghee ima večjo medicinsko vrednost. Mnogi spisi navajajo, da naj bi ghee, ki je bil skrbno zakopan v zemljo (eden od načinov) za obdobje 50 let, delal čudeže. Pri nas ga staramo že nekaj let. V planu pa je narediti tudi prvo masleno klet na svetu.

 

  • Ghee ja v knjigah ved, starih tisoče in več let, bil marsikdaj zapisan in omenjen kot "kraljeva terapija".

 

" ROKODELSTVO GHEE "

 

Kuhan maslo gi je steber ayurvede.

 

 

Ghee in nega telesa.

Ajurveda pravi, da ustnice pokajo in pečejo, ko se poveča doša vata, kar gre pripisati tudi hladnemu vremenu. Stanje ponovno normaliziramo tako, da na ustnice nanesemo prečiščeno maslo oz. ghee, ki mu lahko dodamo priljubljeno zelišče ali rožo. Ustnice nato masiramo z ghee-jem in ga čez noč pustimo počivati.


Ghee se odlično obnese kot telesni vazelin, lubrikant, mazilo ali kot osnova za izdelavo krem.


Pri nas izdelujemo mazilo oz. kremo z veliko vsebnostjo šentjanževke, pridodamo pa tudi sivko, med, drobec žajblja in lisičji rep-zel. Ustvarjeno mazilo je primerno za kožo, sklepe in mnogo več ter tako primerno tudi za masažo. Po dobri uri telo temeljito speremo in zbrišemo. Razvijamo pa tudi kremo, ki je povsem naravna, brez konzervansov in bo zdržala tudi do 3 mesece. Namenjena bo osvežitvi, kot tudi hranjenju kože.

 

Širom znano je, da Ghee izjemno vpija lastnosti vanj namočenih rastlih, oba skupaj pa ustvarita izjemno kombinacijo. Kreme lahko tako z lahkoto ustvarjate v vaši kuhinji.


Primer: Šentjanževka, roža ki je že sama po sebi izjamna, pri prodiranju vse do globin kostnega sklepa z ghee-jem ustvari kombinacijo, ki skeletu ob rednem masiranju znova učinkovito povrne prožnost in ga naravno krepi.

 

Primeren za celo telo, tudi dlako.

 

Izvedite zakaj je bila to Kraljeva terapija, nega in hrana, zakaj ga ayurveda medicina slavi že tisočletja, zakaj so se z njim mazalilili od konic las pa vse do pet na nogah, zakaj je najbolj univerzalno olje na zemlji, kulinarično zlato in še mnogo več.

bio_ikc_pokoncen_40x70mm.jpg - 269.83 Kb

Ghee sezam

Gi s sezamom

Veliki Ghee

Veliki gi

Mali Ghee

mali gi

ghee delamo že od 2000 leta

Kruh + gi + marmelada = mmmm..!